سیدمحمد واعظینژاد مدیر کل نوسازی مدارس استان کرمان در نشست خبری با اصحاب رسانه در آستانهی سال تحصیلی جدید از کلنگزنی ۵ مدرسه در حاشیه شهر کرمان خبر داد و گفت: در استان کرمان به ۲۱۵ هزار مترمربع فضای آموزشی نیاز داریم.
به گزارش روابط عمومی نوسازی مدارس استان کرمان– مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان گفت: «سرانهی آموزشی بر اساس تعداد دانشآموزی که هر سال وارد چرخهی سیستم آموزشی میشوند، رشد جمعیت، تعداد کلاسهای درسی که هر سال به مجموعهی آموزش و پرورش اضافه میشود و از سوی دیگر مدارس تخریبی که باید تخلیه شود محاسبه میشود که بر این اساس اگر در استان کرمان بخواهیم به متوسط کشوری برسیم باید ۲۱۵ هزار مترمربع فضای آموزشی بسازیم البته به شرط اینکه متوسط کشوری در این مدت رشد نکند».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، سیدمحمد واعظینژاد در نشست خبری با اصحاب رسانه در آستانهی سال تحصیلی جدید، در پاسخ به سوال خبرنگار فردای کرمان درخصوص احتمال استفاده از کلاسهای کانکسی در شهر کرمان به دلیل کمبود فضای آموزشی، اظهار کرد: «شخصا به کلاس کانکسی اعتقاد ندارم و کانکس را یک فضای آموزشی مناسب نمیدانیم و جزو لیست تجهیزات ما هم نیست».
وی افزود: «با توجه به کمبودهایی که آموزش و پرورش روی بحث فضای آموزشی یا گاه تغییر نظام آموزشی دارد مجبور است در کوتاهمدت به کانکس رو بیاورد».
واعظینژاد ادامه داد: «شکل گرفتن مدارس کپری و چادری در روستاها نیز به همین دلیل است، سال ۸۸ پایان طرح کپرزدایی بود و ما در ۱۰ سال و طی پنج فاز، کل مدارس کپری استان را جمع کردیم اما الان دوباره شاهدیم که در برخی مناطق کلاسهای کپری شکل گرفتند و یکی از دلایلش این است که نظام آموزشی که تغییر میکند این مشکلات فضای آموزشی بهوجود میآید».
وی با اشاره به کمبود فضای آموزشی در شهر کرمان، یادآور شد: «متوسط سرانهی فضای آموزشی در ناحیهی یک کرمان ۳/۴ و در ناحیهی دو ۹/۴ است».
مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان با اشاره به مدارسی که خیّرین در شهر کرمان ساختند، گفت: «این مدارس عمدتا در ناحیهی یک است که یک مدرسهی ۲۴ کلاسه در حال ساخت است و برای مهر ۹۹ آماده میشود و دو مدرسهی ۱۲ کلاسه هم در کوچهی آسیاباد در حال ساخت است».
وی اضافه کرد: «در ناحیهی دو از چهارراه فرهنگیان به سمت فرودگاه تقریبا فضای آموزشی دولتی نداریم که برنامهریزی کردیم تا زمینی آموزشوپرورش در اختیار ما بگذارد و با یک خیّر هم صحبت کردیم که یک مجموعهی ۱۸ کلاسه برای ناحیهی دو ساخته شود».
واعظینژاد ادامه داد: «به جز مدارس خیّرساز، یک هنرستان با زیربنای چهار هزار متر در مرکز شهر کرمان کلنگزنی کردیم که برای مهر ۱۴۰۰ آماده میشود تا دانشآموزانی که به رشتههای فنی و حرفهای علاقه دارند در این هنرستان رشتههای روز که پاسخگوی صنایع استان است را فرابگیرند».
وی بیان کرد: «مجتمع «حیات طیبه» که از دبستان تا دبیرستان را پوشش میدهد با ۱۲ هزار متر در ناحیهی یک در حال ساخت است و در ناحیهی دو هم قرار است یک مجتمع احداث شود».
۵ مدرسه خیّرساز در حاشیه شهر کرمان ساخته میشود
مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان در ادامه با اشاره به وظایف سازمان نوسازی مدارس، اظهار کرد: «ساخت، بازسازی، نوسازی، تجهیز و توسعهی مدارس با توجه به نیازهای آموزش و پرورش و بر اساس اعتبارات استانی و ملی به عهدهی اداره کل نوسازی مدارس است».
وی با بیان اینکه ۳۰ درصد از مدارس استان کرمان فرسوده هستند، افزود: «سال ۹۶ بعد از زلزلهای که اتفاق افتاد یکسری مدارس ناایمن مخصوصا در شهر کرمان داشتیم که این مدارس را بازدید کردیم و لیست آن را به آموزش و پرورش دادیم که این مدارس تخلیه شدند و الان هم استفاده نمیشوند».
واعظینژاد خاطرنشان کرد: «تعدادی از مدارسی که وجود دارند سن بالای ۳۰ سال دارند و فرسوده هستند اما از نظر استحکام به نوعی ایمن هستند».
وی با بیان اینکه سرانهی فضای آموزشی استان ۹۲/۴ است، یادآور شد: «متوسط سرانهی فضای آموزشی کشور ۲/۵ است و کرمان سه دهم از سرانهی متوسط کشوری پایینتر هستیم».
مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان ادامه داد: «تلاشمان بر این است و یک برنامهی زمانبندی دو ساله داریم که کمبودها را از چند جهت جبران کنیم که بحث اول ما اعتبارات دولتی است، با توجه به مدارس تخریبی و اعلام نیازی که آموزشوپرورش دارد سندی را تهیه کردیم و آمایش منطقهای انجام دادیم و ۱۵ سال آینده را با توجه به رشد جمعیت مناطق مختلف دیدیم که چه مناطقی رشد جمعیت داریم و باید مدرسه بسازیم و چه مناطقی جمعیت رو به کاهش است و مردم در حال مهاجرت هستند».
وی با بیان اینکه برنامهریزیها با توجه به اعتبارات استانی و ملی انجام میشود، اضافه کرد: «اعتبارات دولتی واقعا کم است و نمیتوانیم قول بدهیم این مشکلات را با اعتبارات دولتی رفع کنیم».
واعظینژاد با اشاره به استفاده از کمک خیّرین برای افزایش سرانهی فضای آموزشی، اظهار کرد: «خیّرین در چند سال گذشته در سطح کشور به کمک نوسازی مدارس آمدند و در شهر کرمان نیز در یک ماه گذشته در حاشیهی شهر پنج مدرسه کلنگزنی شده که اگر برای سال ۹۹ آماده شوند میتوانند مشکل زیادی را حل کنند».
۲۱۵ هزار مترمربع فضای آموزشی نیاز داریم
وی در ادامه، با بیان اینکه در اعتبار تعمیر و تجهیز توسط آموزش و پرورش تهیه میشود، گفت: «ما بر اساس مدارس نوسازی که میسازیم در پایههای مختلف میز و نیمکت استاندارد تهیه میکنیم و تحویل آموزش و پرورش میدهیم ولی این تصمیم آموزش و پرورش است که از این تجهیزات در کجا استفاده کند». مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان با اشاره به نحوهی تهیهی میز و نیمکت برای مقاطع مختلف تحصیلی توضیح داد: «بعد از این که ما اعلام میکنیم چه تعداد میز و نیمکت و با چه مشخصاتی نیاز داریم شرکتهایی که میخواهند در مناقصه ما شرکت کنند نمونهی کار میفرستند و بعد از اینکه از نظر فنی و بهداشت کار توسط کارشناسان بررسی شد، کارخانههایی که امتیاز میآورند در بخش فنی برای مناقصه دعوت میشوند».
وی با بیان این که سرانهی فضای آموزشی چند آیتم دارد که باید بررسی شود، گفت: «سرانهی آموزشی بر اساس تعداد دانشآموزی که هر سال وارد چرخهی سیستم آموزشی میشوند، رشد جمعیت، تعداد کلاسهای درسی که هر سال به مجموعهی آموزش و پرورش اضافه میشود و از سوی دیگر مدارس تخریبی که باید تخلیه شود محاسبه میشود که بر این اساس اگر در استان کرمان بخواهیم به متوسط کشوری برسیم باید ۲۱۵ هزار مترمربع فضای آموزشی بسازیم البته به شرط اینکه متوسط کشوری در این مدت رشد نکند».
واعظینژاد دربارهی اعتبارات سال ۹۷ نیز اظهار کرد: «اعتبارات مصوب استانی در سال گذشته، ۵۴ میلیارد تومان بوده که ۳۶ میلیارد آن را اختصاص دادند، پروژههای ملی ۱۱۰ میلیارد بوده که کامل تخصیص داده شده و پروژههای خیرین هم ۳۲ میلیارد بوده است».
وی با اشاره به اقدامات انجام شده در منطقهی جنوب کرمان، خاطرنشان کرد: «منطقهی جنوب استان محروم است و رشد جمعیتی بالایی دارد و به همین دلیل نگاه خیّرین و دولت نگاه ویژهای به این منطقه است و در چند سال گذشته با کمک خیّرین چند مدرسه شش کلاسه در جنوب احداث شده است».
مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان دربارهی تجهیز مدارس ساخته شده نیز گفت: «تجهیز مدارسی که توسط نوسازی و خیّرین ساخته میشود به عهدهی اداره نوسازی است اما مدارس قدیمی که تجهیزات فرسوده دارند و باید عوض شود اعتبار تعمیر و تجهیز به عهدهی آموزش و پرورش است».
واعظینژاد در پاسخ به سوالی دربارهی استفاده از فضای برخی مدارس برای تجاریسازی، توضیح داد: «حدود یک سال است که در مجلس قانونی مصوب و به وزارتخانه آموزش و پرورش اجازه داده شده درآمد اختصاصی از این قبیل داشته باشد و با تغییر کاربریها بتواند درآمد کسب کند».
وی ادامه داد: «با تغییر کاربری مدارس و تجاریسازی میتوان به مدرسهسازی کمک کرد که رویکرد آموزش و پرورش هم به این سمت رفته است».
مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان یادآور شد: «در شهرستانهای کوچک تجاریسازی مدارس انجام شده و در شهر کرمان هم این برنامهریزی شده و در آینده نزدیک اتفاق میافتد».
تراکم دانشآموزی در شهر کرمان به ۴۵ نفر رسیده
وی با اشاره به برچیده شدن مدارس خشتوگلی در کشور و استان کرمان، اظهار کرد: «سال گذشته با بررسیهای کارشناسان اداره کل، ۸۰ کلاس درس خشت و گلی و ۳۰ مدرسه شناسایی شد که از بهمنماه ۹۷ تخریب و بازسازی این مدارس شروع شد و مهرماه امسال در سراسر کشور جشن برچیده شدن مدارس خشت و گلی برگزار میشود».
واعظینژاد خاطرنشان کرد: «البته یکسری فضاهای خشت و گلی آموزش و پرورش دارد که یا بلااستفاده هستند و یا به عنوان انبار استفاده میشود اما کاربری آموزشی ندارند».
وی دربارهی استحکام بنای مدارس غیرانتفاعی نیز گفت: «تایید استحکام بنای مدارس غیرانتفاعی برعهدهی نظام مهندسی است و ما دخالتی در این خصوص نداریم اما مدارسی که همکاران ما احساس کنند به نوعی بدون بررسی، استحکام بنای آنها امضا شده تایید نمیکنند و ما بیشتر فضای فیزیکی که دانشآموز باید به عنوان کلاس استفاده کند را تایید میکنیم».
مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان افزود: «اگر بخواهیم خیلی سختگیرانه به بحث مدارس غیردولتی نگاه کنیم شاید تعداد زیادی از مدارس غیردولتی باید تعطیل شوند اما در شرایطی که تراکم دانشآموزی در شهر کرمان به ۴۵ نفر رسیده اگر مدارس غیردولتی را تعطیل کنیم فاجعه اتفاق میافتد».
وی با اشاره به تفاهمنامهی نوسازی مدارس و راه و شهرسازی برای ساخت شش مدرسه در محدودهی مسکنهای مهر، توضیح داد: «سه مدرسهای که جزو تعهد ما بود تامین اعتبار شده و در حال ساخت است، یک مدرسه در شهرک مطهری داریم که ممکن است تا ۱۰ روز دیگر افتتاح شود، مسکن مهر شهرک محمدآباد تازه شروع شده و در مرحلهی ساخت اسکلت است و مدرسه اللهآباد هم شروع شده است».
مدرسهسازی بنیاد برکت متوقف شده است
واعظینژاد با بیان اینکه در حال حاضر ۴۶۰ مدرسه در سطح استان در حال ساخت است، بیان کرد: «۵۷ پروژه شامل ۳۰۳ کلاس درس را برای سال تحصیلی جدید به آموزش و پرورش تحویل دادیم».
وی درخصوص استانداردسازی سیستمهای سرماشی و گرمایشی مدارس نیز گفت: «در تابستان امسال ۷۵۰ کلاس درس را شناسایی کردیم که بخاری نفتی داشتند و علمک گاز به مدرسه رسیده بود، به دلیل خطراتی که بهوجود میآوردند ظرف مدت دو ماه کلیهی این کلاسها در شمال استان را به سیستمهای استاندارد حرارت مرکزی مجهز کردیم و در مناطق گرمسیر نیز از سیستمهای گرماشی، سرمایشی متمرکز (اسپلیت) استفاده کردیم».
مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان ادامه داد: «در اولویت بعد سراغ مدارسی میرویم که بخاری نفتی دارند ولی گاز ندارند که برای مدارس بزرگ از سیستمهای حرارت مرکزی استفاده میکنیم و برای مدارس چند کلاسه از سیستمهای بخاری تابشی و برقی استفاده میکنیم».
وی بیان کرد: «مدارسی که سیستم گرمایش فرسوده دارند نیز تا مهر ماه مشکلات تعمیراتی آنها را برطرف کنیم».
واعظینژاد با اشاره به فعالیت بنیاد برکت در کرمان، افزود: «بنیاد برکت با سازمان نوسازی کشور تفاهمنامهای را در دو مقطع منعقد کرد و قرار بود دو هزار کلاس درس بسازد که فاز اول آن تمام شد، در فاز دوم یک تعداد مدرسه برای شهرستان کرمان و شهرستان راور تعریف شد که ساخت آنها شروع شد و چند مدرسه تا اواسط مهر به پایان میرسد».
وی توضیح داد: «از سوی دیگر با توجه به اینکه بنیاد برکت معین اقتصادی منطقهی راور است، تعهد داد پنج مدرسه دیگر هم بسازد اما بعد از سیل کرمانشاه، بنیاد برکت تمرکز را روی مناطق سیلزده گذاشت و روند مدرسهسازی تقریبا کند شده و پروژههایی که در یک سال گذشته شروع کرده متوقف هستند».
مدیر کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان کرمان با اشاره به حضور خیرین کرمانی در مدرسهسازی گفت: «با توجه به اینکه بیشتر خیّرین مدرسهساز کرمانی کشاورزان پستهدار هستند و سال گذشته هم وضعیت کشاورزی مطلوب نبود، پیشبینی میکردیم مشارکت این خیّرین کاهش پیدا کند اما شاهد رشد ۲۵ درصدی مشارکت خیّرین بودیم».
وی با بیان اینکه با توجه به سیاستهایی که داریم روی بحث خیّرین خیلی کار میکنیم تا از پتانسیل استان استفاده کنیم، اظهار کرد: «با یکسری از شرکتها، موسسات و اتاق بازرگانی صحبت کردیم که صنایع استان را پای کار بیاوریم و بتوانیم از پتانسیل استان برای ساخت مدرسه استفاده کنیم».
واعظینژاد خاطرنشان کرد: «همچنین با قرارگاه محرومیتزدایی سپاه تفاهمنامهای را در سطح امضا کردیم که چهار استان هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان و آذربایجان غربی به عنوان پایلوت انتخاب شدند که قرارگاه تفاهم کرده ۵۰ درصد هزینهی ساخت را پرداخت کند و ۵۰ درصد را هم دولت بپردازد تا در مناطق محروم مدرسه بسازند».